Partnerzy

Wyszukiwarka

Lifestyle
Doceniono gdańskiego Szefa Kuchni

Paweł Stawicki, szef kuchni w gdańskiej restauracji Mercato otrzymał nagrodę Szef Jutra podczasu uroczystej gali Żółtego Przewodnika Gault&Millau. Uroczysta gala czwartej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau została zorganizowana Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu. Podczas wieczoru wręczono nagrody najlepszym szefom kuchni w Polsce w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef […]

Redakcja
2018-01-03
2 minuty czytania

Paweł Stawicki, szef kuchni w gdańskiej restauracji Mercato otrzymał nagrodę Szef Jutra podczasu uroczystej gali Żółtego Przewodnika Gault&Millau.

Uroczysta gala czwartej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau została zorganizowana Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu. Podczas wieczoru wręczono nagrody najlepszym szefom kuchni w Polsce w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. W Żółtym Przewodniku Gault&Millau doceniono także inne trójmiejskie lokale gastronomiczne.
Gdańska restauracja Metamorfoza zdobyła 16,5 pkt, na drugim miejscu trójmiejskiej mapy gastronomicznej znalazły się jednocześnie Mercato (15,5 pkt.) oraz Biały Królik (15,5 pkt.). W przewodniku wysoką notę zdobyła także gdyńska restauracja Sztuczka.
W Żółtym Przewodniku Gault&Millau znalazły się restauracje, które otrzymały przynajmniej 10 punktów z 20 możliwych przeliczanych na tzw. czapki kucharskie (11-12 pkt. – 1 czapka; 13-14 pkt. – 2 czapki; 15-16 pkt. – 3 czapki; 17-18 pkt. – 4 czapki; 19-20 pkt. – 5 czapek). Ocena ma charakter anonimowy i nie ogranicza się tylko do smaku serwowanych potraw, degustatorzy oceniają restauracje m.in. pod kątem jakości serwowanych dań, sposobu podania, kreatywności, obsługi, konceptu całościowego oraz karty win i napojów.

Reklama na portalu expressbiznesu.plReklama na portalu expressbiznesu.pl