Po raz trzeci główna ulica miasta zamieniła się w kulinarny deptak. To za sprawą kolejnej edycji wydarzenia Kulinarna Świętojańska. Na zamkniętym odcinku ulicy pojawiło się mnóstwo dobrego jedzenia, w towarzystwie muzyki na żywo i wielu innych atrakcji. Kulinarna sobota promowała równocześnie pierwszy w Polsce Szlak Kulinarny Centrum Gdyni. Podczas wydarzenia na ulicy Świętojańskiej wystawiło się […]
Redakcja
2018-07-28
2 minuty czytania
Po raz trzeci główna ulica miasta zamieniła się w kulinarny deptak. To za sprawą kolejnej edycji wydarzenia Kulinarna Świętojańska. Na zamkniętym odcinku ulicy pojawiło się mnóstwo dobrego jedzenia, w towarzystwie muzyki na żywo i wielu innych atrakcji. Kulinarna sobota promowała równocześnie pierwszy w Polsce Szlak Kulinarny Centrum Gdyni.
Podczas wydarzenia na ulicy Świętojańskiej wystawiło się ponad 30 lokali i restauracji z ul. Świętojańskiej i ze Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni, nie zabrakło także stoisk z lokalnymi produktami np.: serami, miodami czy sokami.
Podstawowymi tematami minionego wydarzenia były jednak kuchnia morska oraz nowe trendy kulinarne.
Na Świętojańskiej można było kupić tego dnia wyśmienite jedzenie w bardzo dobrych, nierestauracyjnych cenach. Wiele porcji wyśmienitego jedzenia można było nabyć za kilka złotych, a potrawy kuchni tajskiej czy japońskiej za ok. 20 zł.
Również zwolennicy tzw. „zdrowego jedzenia” – kuchni bezglutenowej, wegańskiej czy bezcukrowej mieli w czym wybierać. Do kampera Atelier Smaku, należącego do pary popularyzatorów zdrowej kuchni Joli Słomy i Mirka Trymbulaka – ustawiała się długa kolejka.
Atrakcją dla zgromadzonego tłumu mieszkańców Gdyni i turystów były takżepokazy gotowania na żywo w wykonaniu najlepszych gdyńskich szefów kuchni.
Swoich nazwisk oraz ogromnego zawodowego doświadczenia użyczyli m.in.:
Jacek Fedde – Szef kuchni od ponad 20 lat. Obecnie właściciel restauracji FeddeGdyni, promującego kuchnię opartą na regionalnych produktach. Prostota, ponadczasowość i nienachalna elegancja to hasła, które go inspirują.
Diana Volokhova– finalistka i jedna z najbardziej oryginalnych postaci drugiej edycji programu Master Chef, pochodząca z Armenii, a od kilku lat mieszkająca w Gdyni, gdzie prowadzi cukiernię „Więcej”.