W

W roku 1991 na ziemi sztumskiej, a dokładnie w miejscowości Gościszewo powstał pierwszy w Polsce prywatny mini browar. Głównym zamysłem właścicieli było kontynuowanie wielowiekowych tradycji piwowarskich na ziemi sztumskiej oraz produkcja naturalnego piwa.

Gościszewo (dawniej Braunswalde) zostało założone 18 grudnia 1284 roku na mocy prawa lokacyjnego nadanego przez komtura malborskiego Henryka von Weilnau.. Region sztumski już w czasach średniowiecza znany był z warzenia piwa. Browar znajdował się już na krzyżackim zamku, zbudowanym w 1 poł. XIV w. Woda potrzebna do produkcji piwa dostarczana była z zamkowej studni. Podobno miała właściwości lecznicze, co przypadło do gustu samemu wielkiemu mistrzowi, który był częstym gościem sztumskiej warowni. Po drugim pokoju toruńskim, w 1466 roku Gościszewo znalazło się w granicach Prus Królewskich. Warzenie piwa było obok pracy na roli podstawowym zajęciem mieszczan. Kupcy sztumscy dostarczali piwo do najbogatszych miast Prus między innymi do Gdańska i Elbląga. Najsłynniejszy sztumski starosta, żyjący w XVI w., zaufany królów Zygmunta Starego i Zygmunta Augusta oraz przyjaciel księcia Albrechta Hohenzollerna -Achacy Czema, miał na zamku sztumskim własnego piwowara. Sztumskim piwem raczyła się obficie szlachta zjeżdżająca do Sztumu na sejmiki wojewódzkie. Wojny szwedzkie, które zniszczyły region sztumsko-malborski nie zahamowały produkcji naturalnego piwa, która trwała aż do początku XX wieku. Według danych z roku 1772 w obrębie murów miejskich, zniszczonego i spustoszonego przez wojny szwedzkie, pożary i epidemie dżumy Sztumu, obywatelstwo miasta liczyło zaledwie 80 ludzi, z których aż 49 warzyło piwo. W spisie obiektów wymienione zostały: Ratusz Miejski, dom słodowy, browar, dwa wyszynki, kościoły ewangelicki oraz katolicki, szpital ewangelicki i katolicki Szpital św. Ducha. Za główne źródła utrzymania miasteczka uznawane były głównie browarnictwo i gorzelnictwo. Ostatni browar w Sztumie mieścił się tuż nad brzegiem jeziora Barlewickiego.. Lista przedwojennych zarządców lub właścicieli browaru kończy się na nazwisku H. Funk, który funkcję zarządcy pełnił jeszcze w 1906 roku.

Smak przyszłości…

85 lat później w roku 1991 rozpoczął swoją działalność Browar Gościszewo założony przez braci Andrzeja i Stanisława Czarneckich. Był to pierwszy prywatny browar w powojennej historii Polski. Założeniem braci Czarneckich była produkcja naturalnego piwa wg tradycyjnych receptur i rzemieślniczych metod. W 2004 roku pana Andrzeja zastąpił jego syn Chrystian Czarnecki. To wciąż mała rodzinna firma chociaż grono odbiorców jest już znacznie szersze niż tylko rynek lokalny. Na początku działalności produkowano jeden gatunek piwa, którego nazwa od samego początku nawiązywała do specyfiki regionu – był to Rycerz. Browar systematycznie rozszerzał swoją ofertę i obecnie produkowane jest już 17 gatunków piw. Od początku powstania w Browarze Gościszewo produkujemy piwo wyłącznie z naturalnych surowców. Najwyższej jakości słody (bez dodatku ekstraktów słodowych, cukru czy surowców niesłodowanych), chmiel, najlepsze odmiany drożdży, woda tylko z własnej studni oraz tradycyjne metody produkcji są podstawą naszej działalności od 27 lat i wpisują się w tradycyjne Niemieckie Prawo Czystości piwa. Można powiedzieć, że produkcja prawdziwego, naturalnego piwa zaczyna się w momencie gdy rolnicy zasiewają pola jęczmieniem, pszenicą czy żytem. Kiedy zboże dojrzeje wyselekcjonowane, najlepsze ziarna trafiają do słodowni, gdzie są odpowiednio suszone, prażone, a czasem nawet wędzone dając różne odmiany słodu. To pierwszy krok do tworzenia różnorodnych gatunków piw. Kiedy słód trafi już do browaru jest rozdrabniany i zalewany ciepłą wodą – powstaje tzw. ‘zacier’, który zostaje podgrzany, a następnie odfiltrowany, w wyniku czego otrzymujemy ‘brzeczkę’. W tym momencie rozpoczyna się warzenie piwa – mówiąc prościej gotowanie brzeczki z dodatkiem najlepszych gatunków chmielu. Po schłodzeniu brzeczkę zaszczepia się najdoskonalszymi szczepami drożdży, dzięki którym zachodzi proces fermentacji, podczas której wytwarzany jest alkohol. Zakończenie fermentacji nie kończy procesu powstawania piwa. Nadchodzi czas na kilkutygodniowe, powolne dojrzewanie w chłodzonych zbiornikach leżakowych, podczas którego utrwala się pełnia smaku i niezwykła wyjątkowość tego napoju, która zachwyca piwoszy. Jakość naszych produktów znajduje swoje potwierdzenie także w wynikach profesjonalnych konkursów piwnych, do których zgłaszamy nasze piwa. Golden Beer Poland to konkurs z międzynarodową obsadą sędziowską, która w ślepych testach ocenia piwa zarówno kraftowe jak i koncernowe w kilkunastu kategoriach.. Od kilku lat nasze piwa plasują się w ścisłej czołówce w swoich grupach. Dowodami na to są medale, które dumnie prezentujemy w swojej siedzibie. Tak wyprodukowane naturalne piwo, którego sposób wytwarzania jest praktycznie niezmienny od wieków, dostarczamy bezpośrednio po rozlaniu do butelek i KEG bez chemicznych dodatków, sztucznego utrwalania ani zbędnego magazynowania. Dzięki temu trafia do konsumentów zachwycając niepowtarzalnym naturalnym smakiem i aromatem. Obecnie produkujemy 17 gatunków piwa w 3 liniach produktowych. Pierwsza z nich „Postacie”, a wśród nich wspomniany już Rycerz, a także ciemny Komtur, pszeniczny Surfer, intensywnie chmielony Drwal czy żytni Sołtys. „Konkretni ludzie, konkretne piwo” – to hasło przewodnie tej serii. Druga to seria „55”, która swoją nazwę zawdzięcza Drodze Krajowejj 55 przy której leży Gościszewo. W tej serii znaleźć można klasyczne gatunki jak pils, lager czy bock (koźlak). Hasło tej serii brzmi” „Jest tylko jedna droga do doskonałości”. Najnowszą linią są ‘Zamkowe opowieści” dumnie otwiera ją „Ogród Mistrza” witbier z dodatkiem tymianku cytrynowego. Jego receptura powstała dzięki naszej współpracy z szefem kuchni restauracji „Gothic Cafe” mieszczącej się w murach Zamku w Malborku, panem Bogdanem Gałązką. Wszystkich zmęczonych smakiem produkowanych masowo piw oraz tych, którzy szukają czegoś zupełnie innego, niepowtarzalnego – zapraszamy do spróbowania naturalnego piwa z Browaru Gościszewo.