Literatura inspiruje przyszłych mistrzów piekarnika i patelni
Czy mistrzowie pięknego słowa mogą stać się natchnieniem dla mistrzów smacznej kuchni? Czemu nie? Przypomnijcie sobie z jaką pasją i zachwytem Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” relacjonował przygotowania Wojskiego do wielkiej uczty z okazji przybycia do Soplicowa legionistów generała Henryka Dąbrowskiego, albo przepis na myśliwski bigos. Szansę nietypowego wykorzystania przez uczniów pereł literatury spostrzegła przed […]
Redakcja
2019-11-17
3 minuty czytania
Czy mistrzowie pięknego słowa mogą stać się natchnieniem dla mistrzów smacznej kuchni? Czemu nie? Przypomnijcie sobie z jaką pasją i zachwytem Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” relacjonował przygotowania Wojskiego do wielkiej uczty z okazji przybycia do Soplicowa legionistów generała Henryka Dąbrowskiego, albo przepis na myśliwski bigos.
Jola Słoma i Mirek Trymbulak
Szansę nietypowego wykorzystania przez uczniów pereł literatury spostrzegła przed kilkoma laty Beata Seleman, nauczycielka języka polskiego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku. Z jej inicjatywy 29 października br. odbył się już VI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Literacka Kuchnia”. Tradycyjnie miejscem konkursu była siedziba organizatora, uczestniczyli w nim reprezentanci 15 szkół z całej Polski. Do Gdańska przyjechali m.in. z Murowanej Gośliny (k. Poznania), Giżycka, Łodzi i Świdnicy. Uczestnicy, startujący w zespołach dwuosobowych, inspirując się literackimi opisami potraw, przygotowali w ciągu dwu godzin zakąskę i deser. Efekty zmagań oceniało fachowe jury w skłądzie:Maciej Dobrzyniecki – prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Krzysztof Szulborski – prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Jury degustacyjne tworzyli: Tomasz Koprowski – szef kuchni Hotelu Grand, Grzegorz Nakrajnik – szef kuchni Restauracji „La Cucina” w Gdańsku, Jacek Faltyn – executive chef Grupy Dobry Hotel
Innowacja na talerzu, czyli , Warsztaty bezglutenowej kuchni wegańskiej z Atelier Smaku” prowadzili: Jola Słoma i Mirek Trymbulak, znany gdyński tandem instruował jak przyrządzić naleśnik bezglutenowy z dżemem z dyni i pomarańczy udekorowany kremem kokosowym, oraz blin gryczany z wegańską kaczką, która różni od tradycyjnej, że nie jest z mięsa tylko z kotletów sojowych. Nietradycyjny pokaz sponsorował Grand Hotel Sopot.
Pokaz z ryb poprowadził Andrzej Wielgosiński – szef kuchni Novotel Gdańsk Marina, a sponsorował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (Oddział Terytorialny w Pruszczu Gdańskim). Mistrz zdążył wykonać kilka potraw i jeszcze dokładnie wytłumaczyć tajniki i triki każdej z nich. Wybrał dania z dzikiego łososia i jesiennego pstrąga tęczowego. Postawą dobrej kuchni jest jednak surowiec – zapewniał Andrzej Wielgosiński – nasze potrawy przyrządzamy z dzikiego łososia bałtyckiego, który jest hodowany w wodzie oligoceńskiej z podziemnych źródeł w miejscowości Janowo. Wracając do uczniów szykujących zakąski i desery, część szukała natchnienia w poezji – w wierszach Bolesława Leśmiana, Jana Andrzeja Morsztyna, Juliana Tuwima. Mniej liryczni w bajkach Ignacego Krasickiego, miłośnicy utworów epickich w „Panu Tadeuszu” Mickiewicza, w powieściach Henryka Sienkiewicza, nawet w”Mendlu Gdańskim” Marii Konopnickiej i Mitologii” Jana Parandowskiego. Inspirowała też literatura popularna, np. „Gra o tron”, a nawet utwory Jana Brzechwy – „Akademia Pana Kleksa” i „ Kaczka Dziwaczka” oraz „Charlie i fabryka czekolady” Roald Dahl.
Szef kuchni z Novotelu Gdańsk Marina Andrzej Wielgosinski
Nagrody zostały przyznane w kategorii „Zakąska”, „Deser” oraz „Literackość”.