Partnerzy

Wyszukiwarka

Biznes
Pójść za ciosem

Epidemia, która przyczyniła się do stanu izolacji zmieniła nawyki konsumenckie społeczeństwa. Kilkutygodniowe ograniczenia w handlu oraz trwająca kwarantanna sprawiły, że doceniliśmy znaczenie produktów lokalnych oraz ekologicznych. Czy ten korzystny trend zostanie zachowany pomimo odmrożeń restrykcji? Wiele na to wskazuje. Doskonałym przykładem działalności stawiającej na produkty wyjątkowe i regionalne jest „Piekarnia-Cukiernia Kropek” ze Zblewa. To przedsiębiorstwo […]

Redakcja
2020-06-22
3 minuty czytania

Epidemia, która przyczyniła się do stanu izolacji zmieniła nawyki konsumenckie społeczeństwa. Kilkutygodniowe ograniczenia w handlu oraz trwająca kwarantanna sprawiły, że doceniliśmy znaczenie produktów lokalnych oraz ekologicznych. Czy ten korzystny trend zostanie zachowany pomimo odmrożeń restrykcji?

Wiele na to wskazuje. Doskonałym przykładem działalności stawiającej na produkty wyjątkowe i regionalne jest „Piekarnia-Cukiernia Kropek” ze Zblewa. To przedsiębiorstwo rodzinne na czele którego stoi Piotr Kropidłowski. Działalność została oparta na dwóch filarach – produkcji oraz sprzedaży naturalnych wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Oferta tytułowej marki zyskała na popularności w 2002 roku, gdy w Zblewie powstał pierwszy z obiektów. Po 18 latach na mapie regionu możemy spotkać 34 placówki zlokalizowane w 7 powiatach. Smak oraz aromat regionalnych produktów dotarł aż do województwa kujawsko-pomorskiego. Na czym polega tak duże zainteresowanie wyrobami „Kropka”?

– Klienci doceniają naszą ofertę z kilku względów. Po pierwsze są to wyroby lokalne, które posiadają swój unikalny smak, aromat i metodę przygotowania. Istotną przyczyną dużego zainteresowania jest także świeżość produktów, które dostarczamy do naszych obiektów trzykrotnie w skali dnia. To zdecydowanie odróżnia nas od popularnych sieci piekarni i cukierni, które bazują na produktach głęboko mrożonych – mówi Piotr Kropidłowski, założyciel Piekarni-Cukierni Kropek.

Duże znaczenie w rozwoju tego rodzaju działalności ma także lokalna sytuacja gospodarcza. Gmina Zblewo rozwija się w ostatnim czasie pod kątem inwestycyjnym oferując wiele możliwości dla małych i średnich przedsiębiorstw. Spora w tym zasługa Wójta Gminy Zblewo – Artura Herolda.

– To prawda, w ostatnich latach Gmina Zblewo rozwinęła się pod kątem gospodarczym, a to stwarza nowe perspektywy inwestycyjne. Nie ukrywam, że jedna z moich inwestycji właśnie wkroczyła w decydującą fazę. Postanowiliśmy pójść za ciosem i zrealizować nowoczesny obiekt produkcyjny, który umożliwi kreowanie wyrobów cukierniczych na bazie jogurtu z dodatkowymi wartościami probiotycznymi. Oficjalne otwarcie nastąpi najprawdopodobniej we wrześniu – dodaje Piotr Kropidłowski.

Nowoczesny rozwój to przede wszystkim zasługa wykorzystywania lokalnych produktów, które pozostają w pełni ekologiczne. Rodzinna aura przedsiębiorstwa, zaufanie oraz klimat gospodarczy tego regionu sprawia, że przedstawiciele naszego społeczeństwa zaczynają zmieniać swoje nawyki konsumenckie na lepsze.

Reklama na portalu expressbiznesu.plReklama na portalu expressbiznesu.pl