Zapraszam do lekturyPo rozmowie z Marcinem Popielarzem, szefem kuchni w Białym Króliku, byłem głody. Dosłownie. To jak mistrz, niewątpliwie nim jest, opowiadał o gotowaniu pobudziło wyobraźnię. Od tego był już tylko krok, aby kubki smakowe zaczęły pracować z większą intensywnością. Mam nadzieję, że po lekturze rozmowy z moim imiennikiem i Państwo zapragną spróbować czegoś smacznego. […]
Redakcja
2023-06-12
2 minuty czytania
Zapraszam do lektury Po rozmowie z Marcinem Popielarzem, szefem kuchni w Białym Króliku, byłem głody. Dosłownie. To jak mistrz, niewątpliwie nim jest, opowiadał o gotowaniu pobudziło wyobraźnię. Od tego był już tylko krok, aby kubki smakowe zaczęły pracować z większą intensywnością. Mam nadzieję, że po lekturze rozmowy z moim imiennikiem i Państwo zapragną spróbować czegoś smacznego. Zresztą kulinarnych rozmów w Express Biznesie jest kilka. Między innymi z Maliką, która świętuje dziesięciolecie restauracji w Gdyni. Jak sama przyznaje jest to trochę gorzki jubileusz, bo w mieście z morza i marzeń dzieje się coraz mniej, a to nie przyciąga klientów do lokalu. Optymizmem nie napawa także komentarz ekonomiczny profesora Jerzego Hausnera, który były wice premier wygłosił na otwarcie Forum Przedsiębiorstw w Gdyni. Na szczęście są i lepsze wiadomości. Okazuje się, że mimo pandemii oraz wojnyna Ukrainie jest lepiej niż można było się spodziewać w hotelarstwie. Mówi o tym Krystyna Hartenberger-Pater, dyrektor marketingu i sprzedaży Radisson Blu Hotel, Sopot. Michała Targowskiego raczej nie trzeba nikomu przedstawiać. Przez prawie pół wieku kierował gdańskim ogrodem zoologicznym. Po 44 latach pracy, w tym dużą część jako dyrektor, odchodzi na emeryturę. Zdradza nam m.in. co było dla niego najtrudniejsze w podjęciu decyzji i który z podwładnych w zoo na jego widok pluje. Przed nami w najbliższych dniach dwa ciekawe wydarzenia. Jedno z nich na stałe wpisało się do kalendarza wielu z nas: Open’er Festiwal w Gdyni. Mikołaj Ziółkowski jego twórca podzielił się kilkoma ciekawymi przemyśleniami na temat kultowej już imprezy. Drugie wydarzenie, to otwarcie Food Hall Montowania w Gdańsku. Ponad 20 restauracji w jednym miejscu. Zacząłem od jedzenia i kończę tym samym. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Państwu smacznej lektury.