W Restauracji Polskie Smaki odbyło się pierwsze wydarzenie z cyklu „Spotkania ze smakiem”. Wszyscy Goście zasiedli do jednego stołu, by wspólnie dzielić się jedzeniem, integrować się i zacieśniać więzi.
W Restauracji Polskie Smaki odbyło się pierwsze wydarzenie z cyklu „Spotkania ze smakiem”. Wszyscy Goście zasiedli do jednego stołu, by wspólnie dzielić się jedzeniem, integrować się i zacieśniać więzi.
W Restauracji Polskie Smaki odbyło się pierwsze wydarzenie z cyklu „Spotkania ze smakiem”. Wszyscy Goście zasiedli do jednego stołu, by wspólnie dzielić się jedzeniem, integrować się i zacieśniać więzi.
Szef Kuchni, Marek Soczewka, zaprezentował przekrój niemal całego menu. Na talerzach znalazły się takie przysmaki jak zylc z węgorza, pasztet z gęsi, śledź bałtycki czy zrazy z jelenia. Nie mogło zabraknąć tradycyjnych polskich potraw i kaszubskich wpływów. Plince kaszubskie, Szmurowany pomuchel, pierogi, cała masa grzybów, dyniowy sernik czy miodownik również zawitały na bogato nakrytym stole.
Komentowana kolacja prowadzona była nie tylko przez samego Szefa Kuchni, ale również przez partnerów i dostawców regionalnych produktów. Goście mogli raczyć się dopasowanymi do dań winami z Winnicy Turnau, której przedstawiciel Pan Paweł Zdunek, przybliżył zebranym piękno polskich win. Anna Skowrońska opowiedziała o Gospodarstwie Rybackim Zielenica, z którego pochodzą świeże pstrągi z menu restauracji. Wisienką na torcie okazało się być wystąpienie Tomasza Strubińskiego, pomorskiego serowara, hodowcy kóz oraz właściciela gospodarstwa „Kaszubska Koza”, który uraczył gości pełnymi smaku serami.
Ideą całego spotkania oraz przyświecającym Polskim Smakom celem jest promocja regionalnych produktów oraz bogatej kultury kulinarnej Polski i Kaszub. Szef Kuchni Marek Soczewka, z miłością i szacunkiem do tradycji kulinarnej, eksperymentuje i nadaje nowej, autorskiej formy dobrze znanym nam smakom. Usadawiając gości przy jednym stole, wraca korzeniami do biesiad, silnych więzi lokalnej społeczności i przyjemności dzielenia się jedzeniem.
Restauracja została stworzona z sentymentu do kuchni polskiej oraz kaszubskiej tradycji kulinarnej. To miejsce dla każdego, kto ceni świeże, sezonowe, najwyższej jakości produkty oraz proste, ale niepowtarzalne polskie specjały. W Polskich Smakach każdy miłośnik autentycznej, lokalnej kuchni odnajdzie wyjątkowe doświadczenia kulinarne w oparciu o filozofię slow food, które wzmocnią wnętrza inspirowane lokalną, kaszubską tradycją oraz wspaniały widok na sopockie Molo i Bałtyk.
[envira-gallery id="23794"]