Partnerzy

Wyszukiwarka

Lifestyle
Piknik w szczytnym celu

W Parku Miejskim w Wejherowie odbył się piknik charytatywny pod hasłem „Pomaganie przez gotowanie” na rzecz podopiecznych OTOZ Animals. Na wspierających czekało wiele atrakcji.

Redakcja
2024-07-01
3 minuty czytania

W Parku Miejskim w Wejherowie odbył się piknik charytatywny pod hasłem „Pomaganie przez gotowanie” na rzecz podopiecznych OTOZ Animals. Na wspierających czekało wiele atrakcji.

Uczestnicy w zamian za datek do puszki lub przyniesienie darów rzeczowych mogli degustować potraw z różnych stron świata. Na stanowiskach gastronomicznych gotowali znani szefowie kuchni z całej Polski m.in.: Andrzej Polan, Bartłomiej Witkowski, Michał Soliwoda i wielu innych.

– Ekofabryka już po raz drugi uczestniczyła w akcji „Pomaganie przez gotowanie” tym razem w roli współorganizatora. Cieszymy się, że możemy być częścią tak wyjątkowego wydarzenia, które zainicjował Sebastian Cichy. Piknik charytatywny cieszył się dużym zainteresowaniem nie tylko wśród mieszkańców Wejherowa. Na miejscu było dostępnych wiele atrakcji. Przede wszystkim pomagaliśmy zwierzakom, ale również poprzez łączenie różnych środowisk była możliwość skorzystania z warsztatów ekologicznych, stanowisk edukacyjnych oraz wielu innych. Zwieńczeniem pikniku była kolacja charytatywna, która zgromadziła ponad 180 osób. Dzięki zaangażowaniu oraz wsparciu ludzi dobrej woli, udało nam się osiągnąć więcej, niż mogliśmy sobie wyobrazić – przyznaje Andrzej Gorczycki, Prezes Ekofabryka Wejherowo Sp. z o.o.. 

Potrójne połączenie

Piknik charytatywny pod hasłem „Pomaganie przez gotowanie”, który odbył się 15 czerwca w Parku Miejskim w Wejherowie, był pierwszym tego typu wydarzeniem, łączącym w sobie trzy inicjatywy.

Wśród nich znalazł się piknik ekologiczny, na którym mieszkańcy mogli zdobyć wiedzę z zakresu odnawialnych źródeł energii, ochrony powietrza. Chętni brali udział w ciekawych warsztatach m.in.: z tworzenia domków dla owadów i nietoperzy oraz nauczyli się jak w domowych warunkach przygotować ekokosmetyki. Tego dnia miał miejsce też piknik z lokalnymi przedsiębiorcami, czyli Norda Biznes na Zielono.

Kontynuację akcji „Pomaganie przez Gotowanie” stanowiła kolacja charytatywna w wejherowskiej Ekofabryce. Podczas niej ośmioro szefów i szefowych kuchni przygotowało dziewięć wyjątkowych dań. Natomiast samą kolację uświetnił występ zespołu Golden Life.

– Mam nadzieję, że akcja „Pomaganie przez gotowanie” stanie się coroczną tradycją, która będzie łączyć ludzi i nieść realną pomoc potrzebującym zwierzętom. Razem możemy wiele, a nasze wspólne działania są tego najlepszym przykładem – dodaje Andrzej Gorczycki.

Środki zebrane podczas obu akcji zostaną przeznaczone na zakup karmy oraz niezbędnych artykułów dla podopiecznych Przytuliska dla zwierząt w Bojanie, OTOZ Animals w Dąbrowce oraz OTOZ Animals Ciapkowo w Gdyni.

Reklama na portalu expressbiznesu.plReklama na portalu expressbiznesu.pl