Partnerzy

Wyszukiwarka

Lifestyle
Ogromny impuls dla pomorskiej gastronomii

Jakiś czas temu województwo pomorskie w fantastycznym stylu dołączyło do miejsc biorących udział w Przewodniku Michelin Polska. To niezwykle ważny rozdział w historii trójmiejskiej gastronomii, ponieważ pierwszy raz pomorski region został uwzględniony przez Przewodnik Michelin Polska, uważany za największe wyróżnienie w tej branży. W tegorocznej edycji znalazło się 77 restauracji. Wielkie wyróżnienie trafiło do restauracji […]

Redakcja
2024-08-26
7 minut czytania

Jakiś czas temu województwo pomorskie w fantastycznym stylu dołączyło do miejsc biorących udział w Przewodniku Michelin Polska.

To niezwykle ważny rozdział w historii trójmiejskiej gastronomii, ponieważ pierwszy raz pomorski region został uwzględniony przez Przewodnik Michelin Polska, uważany za największe wyróżnienie w tej branży. W tegorocznej edycji znalazło się 77 restauracji. Wielkie wyróżnienie trafiło do restauracji Arco by Paco Perez, która otrzymała pierwszą gwiazdkę Przewodnika Michelin. Wydawcy przewodnika zaznaczali, że to miejsce z powodzeniem łączy polskie składniki z hiszpańskimi smakami. To dowód dużych ambicji i dbałości o szczegóły.

Ponadto, Polska została uhonorowana zieloną gwiazdką, która trafiła do restauracji przodujących w zakresie zrównoważonych praktyk na rzecz ekologii. To wyróżnienie otrzymał gdański Eliksir, który w codziennej działalności stosuje też odnawialne źródła energii.

Wyróżnienie jakości

Nie brakowało wyróżnienia Bib Gourmand za menu w dobrej jakości i w rozsądnej cenie dla trójmiejskich restauracji. W ten sposób zostały docenione: Hewelke i Treinta y Tres z Gdańska oraz 1911 Restaurant oraz Vinissimo z Sopotu.

– Mieliśmy dobre przeczucia co do Przewodnika Michelin, ale nie spodziewaliśmy się, że zostaniemy wyróżnieni w tak wspaniały sposób! Bib Gourmand to spełnienie naszych marzeń. Lubimy czuć się częścią społeczności gdańskiego Wrzeszcza, takim kulinarnym epicentrum dzielnicy i całego miasta. Teraz za sprawą Przewodnika, mamy doskonałe potwierdzenie, że koncept naszej restauracji jest trafiony. Serwujemy dania na światowym poziomie i przy okazji tę jakość łączymy z przystępną ceną. Nie potrzebujemy niczego więcej, żeby czuć, że te najważniejsze osoby, czyli nasi Goście, znajdą za naszymi drzwiami wszystko to, czego potrzebują – Michał Szupieńko | Food & Beverage Manager w Hewelke Restaurant & Bakery.

– Na pewno dodało nam to wiatru w żagle i sporo motywacji do dalszej ciężkiej pracy. Jest to też taki zapalnik dla nas do podnoszenia standardu pracy całej restauracji, czy to od strony serwisowej, pracy kelnerów, jak i również kuchni. Szukamy nowych, coraz lepszej jakości produktów. Staramy się być jeszcze bardziej kreatywni i szczegółowi w tworzeniu nowych dań, aby pozytywnie zaskakiwać naszych gości. Z pewnością będziemy bardziej skupieni i uważni, żeby obecny standard, który pozwolił nam znaleźć się w gronie wyróżnionych restauracji, utrzymywać a nawet podwyższać. Ważnym czynnikiem, na który inspektorzy Michelin przywiązują ogromną wagę, jest konsekwencja. Wiemy teraz, że Inspektorzy będą co roku regularnie odwiedzać naszą restaurację jak i wiele innych na Pomorzu. Za każdym razem musi być to bezbłędne doświadczenie – Łukasz Theus, Szef kuchni Vinissimo.

Szereg rekomendacji

Do tego rekomendacje Przewodnika Michelin w Trójmieście otrzymały: Fino, Eliksir, Mercato, NieSztuka, True, Piwna 47, Tygle, Ritz, Fisherman, L’Entre Villes, Cafe Xander, Oberża 86 oraz Butchert & Wine.

– Jesteśmy zaszczyceni, że znaleźliśmy się w gronie najlepszych restauracji w regionie. Działamy na rynku prawie 6 lat i ciągle się rozwijamy. Wyróżnienie Michelin jest dla nas motywacją do jeszcze cięższej pracy. Od czasu otrzymania rekomendacji widzimy duży wzrost zainteresowania NIESZTUKĄ. Dzięki temu możemy powiększyć nasz zespół, co pozwoli nam na ciągłe podnoszenie jakości serwisu oraz serwowanych przez nas dań. Zauważamy duży napływ świadomych gości, którym możemy pokazać cały wachlarz naszych umiejętności. Zaczynając od gotowania, przez pairing jedzenia z winem, na serwisie kończąc – Weronika Sarna, właścicielka restauracji NieSztuka.

– Dla mnie, jako szefa kuchni, otrzymanie wyróżnienia Michelin to ogromna radość oraz potwierdzenie mojej pracy oraz pasji, którą wkładam w przygotowywanie dań każdego dnia. To dowód uznania dla całego zespołu, któremu przewodzę i wspólnie z determinacją dążymy do perfekcji w każdym detalu. Michelin jest dla mnie prestiżowym znakiem jakości, którym się szczycę. Do tego dodaje mi motywacji do dalszego doskonalenia naszej kuchni. To także gratulacja dla naszych klientów, którzy zaufali nam i cieszą się podanymi przez nas potrawami. Wyróżnienie Michelin to dla mnie nie tylko oznaczenie wysokiej jakości naszej kuchni, ale także potwierdzenie, że nasza praca ma sens i jest doceniana przez krytyków kulinarnej branży. Dzięki Michelin mamy możliwość dotarcia do większej liczby osób poszukujących wyjątkowych doznań kulinarnej natury, co sprawia mi ogromną satysfakcję – Michał Stężalski, Szef kuchni restauracji Tygle Gdańskie.

– Wyróżnienie przewodnika Michelin jest wyjątkową sprawą dla restauracji Fino. Z jednej strony to podkreślenie tego, co zrobiliśmy do tej pory, a z drugiej to otwarcie drzwi w drodze po coś więcej. Nie ukrywamy naszych ambicji i mierzymy wysoko. Dlatego od pierwszego dnia po poznaniu wyników ruszyliśmy z kopyta. Sukcesywnie wprowadzamy zmiany, aby w przyszłym roku potwierdzić jeszcze wyższą jakość świadczonych przez nas usług. Jesteśmy bardzo szczęśliwi, że znaleźliśmy się w gronie najlepszych destynacji w Polsce i na świecie – Jacek Koprowski, Szef Kuchni w restauracji Fino.

– Od 10 lat, czyli od otwarcia mojej restauracji, ciężko pracowaliśmy na ten sukces. Przez cały ten okres jestem codziennie w mojej kuchni. Z ogromną uwagą, pasją i szacunkiem do produktu nadal będę wykonywać pracę. Nie wyobrażam sobie, że miałoby się to w przyszłości zmienić. Naszym celem zawsze było i nadal jest tworzenie niezapomnianych doświadczeń kulinarnych dla naszych Gości. Wierzę, że poprzez ciągły rozwój oraz doskonalenie możemy nie tylko utrzymać naszą pozycję, ale także inspirować innych w branży gastronomicznej. Mam nadzieję, że wyróżnienie pomorskich restauracji i dołączenie naszego regionu do przewodnika Michelin, będzie miało wpływ na branżę gastronomiczną i więcej świadomych kulinarnie Gości zacznie odwiedzać nasz region – Barbara Ritz, właścicielka restauracji Ritz.

fot. Mateusz Ochocki

– Dla każdego z nas indywidualnie ma to inne znaczenie niż dla całego zespołu. Słuchając entuzjastycznych wypowiedzi współpracowników, każdy podkreślał inną istotną wartość dla siebie. Czasami było to poczucie dumy, potwierdzenie, że nasza praca jest dobrze wykonana. Jest to satysfakcjonujące podsumowanie dotychczasowych osiągnięć i potwierdzenie znaczenia naszej pracy. Natomiast dla całego zespołu, jako jednej spójnej jednostki, jest to dowód na to, że nasza współpraca, wzajemne wsparcie i uzupełnianie się w dążeniu do wspólnego celu zostało docenione. To dodatkowo nas zmotywowało i wzmocniło naszą determinację – Agnieszka Łangowska, restauracja TRUE.

– Rekomendacja Michellin jest dla mnie jak Oskar w gotowaniu. Sukces całej załogi Oberży 86, a dla mnie jest uhonorowaniem 20 lat mojej ciężkiej pracy. Jest dowodem na to, że moje poświęcenie i  konsekwencja w sposobie gotowania, wyborze składników, doboru win, sposobu prowadzenia restauracji była słuszna. Jest to ogromna motywacja do dalszej pracy.  Na pewno nie spoczniemy na laurach i będziemy na pewno podwyższać standardy kuchni oraz obsługi, dostarczając naszym gościom nowych wrażeń kulinarnych – Piotr Ciomek, właściciel i Szef Kuchni restauracji Oberża86.

od lewej Szef Kuchni Sławomir Hahn, właściciele Barbara Markiewicz oraz Wolfgang Dockerill

– Wszyscy cieszymy się z tej rekomendacji. Oznacza ona duży prestiż dla sopockiej restauracji, nagrodzenie naszych dotychczasowych wysiłków i naszej pracy. Jest to ogromne wyróżnienie na rynku gastronomicznym. Za sukces pojawienia się restauracji L’Entre Villes w przewodniku Michelin na 2024 rok odpowiada cała załoga. Pracownicy kuchni, którzy są bardzo kreatywni. Na szczególne wyróżnienie zasługuje tutaj Sławomir Hahn, Szef Kuchni, który jest z Nami od początku, czyli od 10 lat. Kelnerzy i Sommelierzy, którzy mają bezpośredni kontakt z Gośćmi i nadają ton temu, co dzieje się w restauracji oraz przede wszystkim, managerowie. Ich ciężka praca, bo to się nie wzięło od tak sobie, że zostaliśmy zauważeni – Barbara Markiewicz, właścicielka restauracji L’Entre Villes w Sopocie.

Reklama na portalu expressbiznesu.plReklama na portalu expressbiznesu.pl