Wieść o chorobie nowotworowej jednego z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce, Tomasza Jakubiaka, poruszyła całe środowisko gastronomiczne. Koledzy i koleżanki po fachu postanowili pomóc mu w najważniejszej walce w życiu. Pierwszego dnia grudnia odbędzie się charytatywna kolacja „Kucharze Pomagają Tomkowi Jakubiakowi” na Stadionie Polsat Plus Arena Gdańsk. Celem wydarzenia organizowanego przez Klub Szefów Kuchni jest […]
Redakcja
2024-11-26
4 minuty czytania
Wieść o chorobie nowotworowej jednego z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce, Tomasza Jakubiaka, poruszyła całe środowisko gastronomiczne. Koledzy i koleżanki po fachu postanowili pomóc mu w najważniejszej walce w życiu.
Pierwszego dnia grudnia odbędzie się charytatywna kolacja „Kucharze Pomagają Tomkowi Jakubiakowi” na Stadionie Polsat Plus Arena Gdańsk. Celem wydarzenia organizowanego przez Klub Szefów Kuchni jest zebranie środków na wsparcie Tomka Jakubiaka, znanego szefa kuchni, który zmaga się z rzadkim nowotworem.
Podczas wieczoru najlepsi szefowie kuchni z całej Polski zaprezentują autorskie dania, tworząc niezapomniane kulinarne doświadczenie. W programie znalazły się także emocjonujące licytacje wyjątkowych przedmiotów, które poprowadzą znane osobowości m.in.: Anna Starmach, Daria Ładocha, Michel Moran, Tomasz Kammel, Abelard Giza i Kacper Ruciński. Natomiast muzyczną oprawę wieczoru zapewni Patrycja Markowska wraz z zespołem.
– Kiedy w naszym środowisku ktoś potrzebuje pomocy, wszyscy jednoczymy siły. Tomek przez lata wspierał innych, a teraz my możemy pomóc jemu. To wydarzenie pokazuje, jak ważna jest solidarność i wzajemne wsparcie w trudnych chwilach – mówi Iwona Niemczewska, wiceprezes Fundacji Klub Szefów Kuchni i jedna z organizatorek wydarzenia. Dochód z wydarzenia zostanie przeznaczony dla Tomasza Jakubiaka.
Pomoc innym kucharskim priorytetem
Inicjatywa „Kucharze Pomagają”, w której aktywnie uczestniczył m.in.: właśnie Tomasz Jakubiak, przez ostatnie lata zebrała wiele środków na pomoc dla różnych osób. Tym razem tej pomocy potrzebuje sam Tomek, czego świadomość mają jego koledzy po fachu, którzy będą przygotowywać dania podczas tej kolacji charytatywnej.
– Znam się z Tomkiem od jakiegoś czasu oraz wielokrotnie razem współpracowaliśmy. Moim zdaniem kucharze zawsze pomagali i nadal z ochotą będą to robić. Tym bardziej że Tomek jest jednym z nas i to on założył inicjatywę Kucharze Pomagają, angażując się w pomoc charytatywną. Tym razem wyszło na to, że to on jej potrzebuje. Dla mnie najważniejsze jest to, żeby wrócił do zdrowia – mówi Jakub Łysk.
– Zebraliśmy całą śmietankę branży gastronomicznej, ponieważ Tomek jest znaną osobistością, dlatego każdy chce mu pomóc. Wszyscy solidaryzujemy się z nim i z jego walką o życie. Wszyscy, którzy przybędą na tę kolację charytatywną, na pewno mogą spodziewać się pysznego jedzenia. Do tego dochodzą ciekawe rzeczy do wylicytowania, które zostały przekazane przez znane osoby będącymi przyjaciółmi Tomka – przyznaje Wojciech Rzepecki.
– To zaszczyt być częścią teamu przygotowującego kolację dla Tomka Jakubiaka zmagającego się z nowotworem. Tomek przez lata pomagał innym, organizując akcje charytatywne. Jego empatia i wielkie serce inspirują. Dziś wierzę, że wróci do zdrowia, by razem z nami wspierać potrzebujących. Jest nam bardzo potrzebny – dodaje Jordan Bach.
Charytatywne menu
APERITIF
Wino: Bienvenido Brut DO Cava, Pere Ventura
ser dojrzewający Džiugas
PIECZYWO
chleb rzemieślniczy, oliwa extra virgin,
ocet balsamiczny
Tomasz Deker
AMOUSE BOUCHE
francuski makaronik owocowy
Andrzej Wiesławski
PRZYSTAWKA I
seler, śliwka, orzech laskowy, trufla, kawior Antonius
Wino: Dom Charbielin C Souvgnier Gris
Jakub Łysk, Jacek Koprowski,Monika Kowalska, Marcin Wileński,Jagna Niedzielska, Jakub Steuermark
PRZYSTAWKA II
pstrąg, grzyby, kapary, jajko
VEGE: burak, ryż, twaróg, nasiona marihuany
Wino: Yealands, Baby Doll Sauvignon Blanc
Marlborough, Nowa Zelandia
Rafał Koziorzemski, Wojciech Harapkiewicz,Patryk Dziamski, Grzegorz Łapanowski
ZUPA
brukiew, dynia, żołądki gęsie, kolczoch, wakame
VEGE: brukiew, dynia, boczniak, kolczoch, wakame
Jordan Bach, Mikołaj Rey, Dariusz Baryga, Aleksandra Juszkiewicz, Krzysztof Majewski
DANIE GŁÓWNE RYBNE
łosoś MOWI SUPREME, kawior z Zielenicy,
jarmuż, dynia, beurre blanc, olej z kopru
VEGE: brokuł, ciecierzyca, dynia,
ziemniak, zioła
Wino: Cacadu Ridge Semillon-Sauvignon Blanc
Michał Soliwoda, Klaudia Budny, Łukasz Konik,Sławomir Miotk, Sebastian Cichy