Partnerzy

Wyszukiwarka

Lifestyle
Kucharska solidarność

Wieść o chorobie nowotworowej jednego z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce, Tomasza Jakubiaka, poruszyła całe środowisko gastronomiczne. Koledzy i koleżanki po fachu postanowili pomóc mu w najważniejszej walce w życiu. Pierwszego dnia grudnia odbędzie się charytatywna kolacja „Kucharze Pomagają Tomkowi Jakubiakowi” na Stadionie Polsat Plus Arena Gdańsk. Celem wydarzenia organizowanego przez Klub Szefów Kuchni jest […]

Redakcja
2024-11-26
4 minuty czytania

Wieść o chorobie nowotworowej jednego z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce, Tomasza Jakubiaka, poruszyła całe środowisko gastronomiczne. Koledzy i koleżanki po fachu postanowili pomóc mu w najważniejszej walce w życiu.

Pierwszego dnia grudnia odbędzie się charytatywna kolacja „Kucharze Pomagają Tomkowi Jakubiakowi” na Stadionie Polsat Plus Arena Gdańsk. Celem wydarzenia organizowanego przez Klub Szefów Kuchni jest zebranie środków na wsparcie Tomka Jakubiaka, znanego szefa kuchni, który zmaga się z rzadkim nowotworem.

Podczas wieczoru najlepsi szefowie kuchni z całej Polski zaprezentują autorskie dania, tworząc niezapomniane kulinarne doświadczenie. W programie znalazły się także emocjonujące licytacje wyjątkowych przedmiotów, które poprowadzą znane osobowości m.in.: Anna Starmach, Daria Ładocha, Michel Moran, Tomasz Kammel, Abelard Giza i Kacper Ruciński. Natomiast muzyczną oprawę wieczoru zapewni Patrycja Markowska wraz z zespołem.

– Kiedy w naszym środowisku ktoś potrzebuje pomocy, wszyscy jednoczymy siły. Tomek przez lata wspierał innych, a teraz my możemy pomóc jemu. To wydarzenie pokazuje, jak ważna jest solidarność i wzajemne wsparcie w trudnych chwilach – mówi Iwona Niemczewska, wiceprezes Fundacji Klub Szefów Kuchni i jedna z organizatorek wydarzenia. Dochód z wydarzenia zostanie przeznaczony dla Tomasza Jakubiaka.

Pomoc innym kucharskim priorytetem

Inicjatywa „Kucharze Pomagają”, w której aktywnie uczestniczył m.in.: właśnie Tomasz Jakubiak, przez ostatnie lata zebrała wiele środków na pomoc dla różnych osób. Tym razem tej pomocy potrzebuje sam Tomek, czego świadomość mają jego koledzy po fachu, którzy będą przygotowywać dania podczas tej kolacji charytatywnej.

– Znam się z Tomkiem od jakiegoś czasu oraz wielokrotnie razem współpracowaliśmy. Moim zdaniem kucharze zawsze pomagali i nadal z ochotą będą to robić. Tym bardziej że Tomek jest jednym z nas i to on założył inicjatywę Kucharze Pomagają, angażując się w pomoc charytatywną. Tym razem wyszło na to, że to on jej potrzebuje. Dla mnie najważniejsze jest to, żeby wrócił do zdrowia – mówi Jakub Łysk.

– Zebraliśmy całą śmietankę branży gastronomicznej, ponieważ Tomek jest znaną osobistością, dlatego każdy chce mu pomóc. Wszyscy solidaryzujemy się z nim i z jego walką o życie. Wszyscy, którzy przybędą na tę kolację charytatywną, na pewno mogą spodziewać się pysznego jedzenia. Do tego dochodzą ciekawe rzeczy do wylicytowania, które zostały przekazane przez znane osoby będącymi przyjaciółmi Tomka – przyznaje Wojciech Rzepecki.

– To zaszczyt być częścią teamu przygotowującego kolację dla Tomka Jakubiaka zmagającego się z nowotworem. Tomek przez lata pomagał innym, organizując akcje charytatywne. Jego empatia i wielkie serce inspirują. Dziś wierzę, że wróci do zdrowia, by razem z nami wspierać potrzebujących. Jest nam bardzo potrzebny – dodaje Jordan Bach.

Charytatywne menu

APERITIF

Wino: Bienvenido Brut DO Cava, Pere Ventura

ser dojrzewający Džiugas 

PIECZYWO

chleb rzemieślniczy, oliwa extra virgin,

ocet balsamiczny

Tomasz Deker 

AMOUSE BOUCHE

francuski makaronik owocowy

Andrzej Wiesławski

PRZYSTAWKA I

seler, śliwka, orzech laskowy, trufla, kawior Antonius

Wino: Dom Charbielin C Souvgnier Gris

Jakub Łysk, Jacek Koprowski, Monika Kowalska, Marcin Wileński, Jagna Niedzielska, Jakub Steuermark 

PRZYSTAWKA II

pstrąg, grzyby, kapary, jajko

VEGE: burak, ryż, twaróg, nasiona marihuany

Wino: Yealands, Baby Doll Sauvignon Blanc

Marlborough, Nowa Zelandia

Rafał Koziorzemski, Wojciech Harapkiewicz, Patryk Dziamski, Grzegorz Łapanowski 

ZUPA

brukiew, dynia, żołądki gęsie, kolczoch, wakame

VEGE: brukiew, dynia, boczniak, kolczoch, wakame

Jordan Bach, Mikołaj Rey, Dariusz Baryga, Aleksandra Juszkiewicz, Krzysztof Majewski

DANIE GŁÓWNE RYBNE

łosoś MOWI SUPREME, kawior z Zielenicy,

jarmuż, dynia, beurre blanc, olej z kopru

VEGE: brokuł, ciecierzyca, dynia,

ziemniak, zioła

Wino: Cacadu Ridge Semillon-Sauvignon Blanc

Michał Soliwoda, Klaudia Budny, Łukasz Konik, Sławomir Miotk, Sebastian Cichy 

INTERMEZZO

Jägermeister, cytrusy

Wojciech Rzepecki

DANIE GŁÓWNE MIĘSNE

kaczka, ziemniak, pokrzywa, tymianek, kora brzozy, jabłko, kapusta, śliwka, burak, porzeczka, cebula VEGE: burak, malina, ziemniak, pokrzywa, tymianek, kora brzozy, jabłko, kapusta, śliwka, porzeczka, cebula

Wino: Las Ninas Ella Reserva Carmenere

Andrzej Gołąbek, Dominik Bielawny, Kajetan Buszewicz, Marcin Kaczmarek-Pielin 

DESER

czekolada, orzech laskowy, porzeczka, koniak, zioła

Wino: Bacalhoa Moscatel De Setuba

Aleksandra Sowa Trzebińska, Paweł Małecki, Wojciech Rzepecki

Całe wydarzenie, w którym będzie uczestniczyć kilkaset osób, zaplanowano 1 grudnia na godzinę 17. Link do biletów TUTAJ.

Przemysław Schenk

fot. materiały organizatora

Reklama na portalu expressbiznesu.plReklama na portalu expressbiznesu.pl