Partnerzy

Wyszukiwarka

Lifestyle
Gotowanie w szczytnym celu

To kolejny przykład, kiedy kucharze połączyli siły w obliczu niesienia pomocy. Tym razem byli częścią czwartej edycji Charytatywnego Garowania.

Redakcja
2025-02-12
2 minuty czytania

To kolejny przykład, kiedy kucharze połączyli siły w obliczu niesienia pomocy. Tym razem byli częścią czwartej edycji Charytatywnego Garowania.

W Hotelu Hilton Gdańsk unosił się aromat przepysznych dań, które przygotowywali wybitni szefowie kuchni w ramach charytatywnego wydarzenia kulinarnego. Umiejętności zaprezentowali: Sebastian Cichy, Dawid Bielecki, Przemek Woźny, Krystian Sosnowski, Jacek Koprowski, Anatolii Dobrovolskyi, Paweł Stawicki, Paweł Wątor, Dominik Karpik, Patryk Galewski. Natomiast o desery zadbali Nina Nawrocka oraz podopieczni Projektu PAKA-INNE GAROWANIE.

Gospodarzem wydarzenia był Dominik Karpik – szef restauracji Mercato w Gdańsku, w której odbyło się #4 Charytatywne Garowanie. Natomiast za prowadzenie i dbanie o wyjątkową atmosferę był odpowiedzialny znany Paweł Gruba oraz towarzyszący mu Patryk Galewski – współzałożyciel projektu PAKA Fundacji im. ks. Jana Kaczkowskiego.

Wyjątkowa uczta

Szefowie kuchni przygotowywali jedyne w swoim rodzaju, autorskie menu w postaci 6 dań. Jako amuse bouche podano emulsję z cykorią, jabłkiem i masłem palonym, okraszoną nutką lukrecji. Natomiast przystawką rybną był pstrąg w galarecie, którego delikatny smak i fakturę przełamywały czips z nori, wyrazista, piklowana dynia oraz cieszący się wysoką renomą kawior z pstrąga. Potem goście mogli skosztować przystawki mięsnej w postaci tatara z sarny z borowikiem okraszony kawiorem.

W odsłonie mięsnej oraz rybnej zaserwowano dania główne. W pierwszej kolejności na stołach pojawił się sandacz, którego podano m.in. z puree z ziemniaka i kawiorem z jesiotra, a następnie piersi pulardy z kukurydzianym musem oraz drobiowym.

Wisienką na torcie okazały się desery autorstwa Niny Nawrockiej oraz podopiecznych Projektu PAKA-INNE GAROWANIE.

Szlachetny cel

Całkowity dochód z kolacji przeznaczono na budowę WARSZTATOWNI PAKA – miejsca edukacji, integracji i rozwoju młodych ludzi, w którym poprzez wspólne gotowanie z Patrykiem Galewskim oraz warsztaty rozwojowe ze specjalistami, dzieciaki będą uczyć się BUDOWANIA relacji.

Podczas wieczoru przewidziane były także licytacje unikalnych przedmiotów. Wśród nich były m.in.: koszulka zespołu Lux Torpeda, należąca do ks. Jana Kaczkowskiego, czy wyjazd weekendowy dla 8 osób do Leśnicy.

Patronem medialnym wydarzenia był Express Biznesu.

Przemysław Schenk

fot. materiały prasowe

Reklama na portalu expressbiznesu.plReklama na portalu expressbiznesu.pl