Klimat Lynchburga na czwartej edycji Festiwalu Whisky
Witold Gulcz: w.gulcz@itakagdansk.pl To już tradycja, że ostatni weekend sierpnia w Jastrzębiej Górze zapełnia się koneserami i amatorami whisky. Z edycji na edycję wystawcy prześcigają się w pomysłach, aby zaskoczyć gości i stworzyć wyjątkową atmosferę. Pośród wystaw z irlandzką czy szkocką whisky nie mogło zabraknąć amerykańskiego reprezentanta w postaci Jack Daniel’s Tennessee Whiksey. Czwarta edycja […]
Redakcja
2017-09-22
2 minuty czytania
Witold Gulcz: w.gulcz@itakagdansk.pl
To już tradycja, że ostatni weekend sierpnia w Jastrzębiej Górze zapełnia się koneserami i amatorami whisky. Z edycji na edycję wystawcy prześcigają się w pomysłach, aby zaskoczyć gości i stworzyć wyjątkową atmosferę. Pośród wystaw z irlandzką czy szkocką whisky nie mogło zabraknąć amerykańskiego reprezentanta w postaci Jack Daniel’s Tennessee Whiksey. Czwarta edycja Festiwalu Whisky gościła wystawców prezentujących whisky z całego świata. Ideą imprezy jest propagowanie kultury picia whisky i jednoczenie wielbicieli tego wyjątkowego trunku. Na 6000m2 powstały wystawy degustacyjne, które przybliżały świat bursztynowego trunku. Festiwalowicze mogli poznać ofertę producentów i rozpoznać podstawowe różnice w dostępnych trunkach. Specjalnie zaprojektowana przestrzeń podzielona na strefy przenosiła gości festiwalu do Destylarni, wokół której toczy się życie mieszkańców Lynchburga. W imponujących rozmiarów beczce wypełnionej aromatami jęczmienia i kukurydzy, dzięki okularom wirtualnej rzeczywistości można było odbyć spacer po Destylarni. W wykonanym z drewna, klasycznym barze serwowano whiskey z rodziny Jack Daniel’s i wtajemniczano festiwalowiczów w wyjątkowy świat Tennessee Whiskey. Degustacja na bujanych fotelach w strefie chill-out’u miała miejsce tuż obok 3 metrowego monumentu, który obrazował wspomniany już legendarny proces charcoal mellowing. Dla szukających odmiany od czystej whiskey, specjalny, drugi bar zaadaptowany w czarnej przyczepie Airstream, serwował Lynchburg Lemonade – letnią propozycje koktailową na bazie Tennessee Whiskey. Jack Daniel’s nie zapomniał też o odpowiedzialnym piciu, dlatego gościom strefy zapewniono butelki wody, a barmani zachęcali do degustacji whiskey z głową. JACK DANIEL’S PRZYPOMINA: PIJ ODPOWIEDZIALNIE