Gdyńscy kucharze w międzynarodowym konkursie
Dwóch gdyńskich szefów kuchni zostało półfinalistami międzynarodowego konkursu dla młodych talentów sztuki kulinarnej S.Pellegrino Young Chef. Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik oraz Jan Kilański z Głównej Osobowej będą walczyć o wejście do wielkiego finału. S.Pellegrino Young Chef to jeden z bardziej prestiżowych międzynarodowych konkursów kulinarnych, który wspiera rozwój młodych szefów kuchni i promuje ich talent na całym świecie. Konkurs składa się z kilku etapów. Rozpoczyna się złożeniem aplikacji przez szefa kuchni wraz z opisem stworzonego przez niego dania. Następnie członkowie jury, w skład którego wchodzą przedstawiciele prestiżowej włoskiej szkoły kulinarnej ALMA, wybierają ok. 200 najciekawszych zgłoszeń. Potem uczestników czeka kolejny etap, czyli regionalne półfinały, które odbywają się w 21 lokalizacjach na całym świecie. W tym roku, wśród dziesięciu młodych szefów kuchni z Europy Wschodniej, znalzło się aż dwóch pracujących w gdyńskich restuaracjach! To Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik oraz Jan Kilański z Głównej Osobowej.