Na gastronomicznej mapie Sopotu pojawiła się nowa restauracja – Nowosopocka. Ekskluzywny lokal mieści się w zabytkowym, usytuowanym tuż przy plaży budynku należącym do Politechniki Gdańskiej. W kwietniu odbyło się jego uroczyste otwarcie. Dwieduże sale nawiązujące aranżacją do nadmorskiego klimatu i wykwintne menu łączące potrawy regionalne z daniami kuchni europejskiej – tak w dużym skrócie […]
Redakcja
2018-05-28
2 minuty czytania
Na gastronomicznej mapie Sopotu pojawiła się nowa restauracja – Nowosopocka. Ekskluzywny lokal mieści się w zabytkowym, usytuowanym tuż przy plaży budynku należącym do Politechniki Gdańskiej. W kwietniu odbyło się jego uroczyste otwarcie.
Dwieduże sale nawiązujące aranżacją do nadmorskiego klimatu i wykwintne menu łączące potrawy regionalne z daniami kuchni europejskiej – tak w dużym skrócie można opisać Nowosopocką. – Staraliśmy się stworzyć tutaj taki drugi dom, żeby każdy klient czuł się tu swobodnie i z chęcią do nas wracał – powiedziała podczas powitania właścicielka lokalu, Bożena Markindorf.
W spotkaniu inaugurującym działalność Nowosopockiej wzięło udział 60 osób, wśród których nie zabrakło przedstawicieli Politechniki Gdańskiej oraz władz Gdańska i Sopotu. Ci pierwsi krótko przybliżyli zebranym historię budynku, w którym obecnie mieści się restauracja. Goście mogli obejrzeć także prezentację przedstawiającą modernizację obiektu.
Po części oficjalnej odbyła się elegancka kolacja. Do stołu podano m.in. barwenę na pomidorowym chimichurri czy konfitowaną kaczkę z jabłkami. Wieczór uświetnił koncert Pauliny Czapli i pokaz artystyczny tancerzy turniejowych związanych z Klubem Tańca Sportowego Black Dance.