Partnerzy

Wyszukiwarka

Lifestyle
Kucharze wsparli chorą dziewczynkę

Zuzia od urodzenia zmaga się z podstępną chorobą, jaką jest mukowiscydoza. Kucharze postanowili jej pomóc i zorganizowali kolację charytatywną z myślą o niej. Zebrana suma robi wrażenie.

Redakcja
2023-12-08
4 minuty czytania

Zuzia od urodzenia zmaga się z podstępną chorobą, jaką jest mukowiscydoza. Kucharze postanowili jej pomóc i zorganizowali kolację charytatywną z myślą o niej. Zebrana suma robi wrażenie.

W restauracji Ristorante Con Giardino odbyła się Kolacja Charytatywna dla Zuzi, podczas której ośmiu szefów kuchni przygotowali kilka wykwintnych dań. Uczestnicy wydarzenia  mieli okazję spróbować specjałów od: Wojciecha Rzepeckiego, Kacpra Łyska, Rafała Koziorzemskiego, Andrzeja Gołąbka, Jakuba Łyska, Jakuba Kozakiewicza, Jordana Bacha oraz Pawła Dołżonka.

Od lewej Tomasz Jakubiak, przedstawicielka Polskiej Organizacji Walki z Mukowiscydozą Oddział Gdańsk, Paweł Gruba

– W naszej restauracji taka inicjatywa została zorganizowana po raz drugi, a tym razem z mojego ramienia. Myślę, że każda taka akcja powinna być pozytywnie odbierana przez ludzi. Udało się zapełnić salę bez problemu. Udało się zebrać fajną kwotę – ponad 41 tysięcy zł., a jest jeszcze kilka rzeczy do wylicytowania w Internecie – powiedział Jakub Łysk.

Telewizyjne osobistości na kolacji

Prowadzącym całego wydarzenia był Paweł Gruba, znany manager z telewizyjnego programu Hells Kitchen. Natomiast gościem specjalnym był Tomasz Jakubiak, juror programu Masterchef.

– Kolacja charytatywna dla Zuzi była tak samo fantastyczna, jak wszystkie poprzednie, które organizowaliśmy jako Kucharze Pomagają. Atmosfera była niesamowita i udało się zebrać dużą kwotę. Kucharze przygotowali pyszne jedzenie. Mama Zuzi była zapłakana, a zarazem przeszczęśliwa, że całe wydarzenie się udało i jej pomogliśmy. Natomiast nam kucharzom ta kolacja dodała kolejnego wiatru w żagle, żeby organizować kolejne tego typu akcje – mówił Tomasz Jakubiak.

Za muzykę na żywo odpowiadała Ola Sol.

Karta dań wydarzenia

Amuse – bouche: dynia/ batat/ ser owczy/ kaki/ majo dyniowe

Przystawka I: tatar z pstrąga z zielenicy/ suszone żółtka/ piklowane grzyby/ majonez rzepakowy – Cuvee Flore Blanc

Przystawka II: Policzek z dzika/ marynowana kozia broda/ borowik/ demi glace/ dereń/ czyściec bulwiasty – Paco Garcia Seis

Zupa: burak/ halibut&fasola mung/ wasabi/ mleko kokosowe

Danie główne I: dorsz/ topinambur/ chryzantema/ sezam – Panamera Chardonnay

Danie główne II: kaczka/ kapusta czerwona/ kugiel/ śliwka wędzona/ czarna porzeczka/ burak/ pokrzywa/ konfitura z cebuli – Caliterra Reserva Carmenere

Pre deser: lody słona pancetta/ marakuja/ szkło jadalne

Deser: Ravioli mango/ yuzu/ marcepan/ śmietanka wanilia/ rokitnik/ cukier gronowy/ koper anyżowy – Old Kakheti kindzmarauli

Okrutna rzeczywistość dziecka

Zuzia, sześcioletnia dziewczynka od urodzenia zmaga się z mukowiscydozą, która powoli wyniszcza jej organizm. Rzeczywistość jest okrutna. Średnia długość życia chorych na mukowiscydozę to 24 lata. Postęp medycyny jest jednak duży i najbliżsi dziecka żyją z nadzieją na refundacje leku przyczynowego. Choć do tego czasu każdy dzień jest niezwykle trudną walką.

Zuzia ma już zmiany na płucach, zupełnie niewydolną trzustkę, lekko powiększoną wątrobę oraz problemy z jelitami, które pracują raz lepiej raz gorzej, jednak często występuje stan zapalny. Ma również przewlekły stan zapalny zatok i polipy w obu dziurkach nosowych. Przez to bardzo trudno jej się oddycha nosem. W trakcie infekcji jest to praktycznie niemożliwe.  Najprawdopodobniej w przyszłym roku czeka ją operacja. Do tego dochodzą inne problemy zdrowotne, które niestety nie pomagają w trzymaniu w ryzach mukowiscydozy. Zuzia już za miesiąc musi zacząć bardzo drogie leczenie ortodontyczne, które przyczyni się do poszerzenia toru oddechowego , które będzie trwało ok 2-3 lata co wiąże się z ogromnymi kosztami nawet za same wizyty od 1- 2 razy w miesiącu.

Dziewczynka musi być pod stałą opieką  lekarzy ze specjalistów z Szpitala Dziecięcego Polanki – odział Mukowiscydozy i Szpitala Copernicus- oddział Gastroenterologii Dziecięcej oraz specjalistów: Gastroenterologa, Laryngologa , Fizjoterapeuty  oddechowego, Neuro – fizjoterapeuty . Neuro – logopedy, Optometrysty , Dietetyka Klinicznego , Psychologa dziecięcego  oraz ortodonty.

Link do zbiórki dostępny TUTAJ.

Patronat medialny nad kolacją charytatywną sprawował Express Biznesu.

fot. Joanna Symeryak

[envira-gallery id="24378"]

Reklama na portalu expressbiznesu.plReklama na portalu expressbiznesu.pl