Koncert smaków – degustacja win Stinga w L’Entre Villes
Sting, właśc. Gordon Matthew Sumner to brytyjski muzyk, multiinstrumentalista, piosenkarz i kompozytor, znany głównie jako lider The Police. W 1999 roku artysta kupił i wyremontował posiadłość Il Palagio w toskańskiej miejscowości Figline Valdarno i założył tam winnicę. Od 2007 roku wina Stinga zachwycają, podobnie jak jego muzyka.
Redakcja
2024-06-09
2 minuty czytania
Sting, właśc. Gordon Matthew Sumner to brytyjski muzyk, multiinstrumentalista, piosenkarz i kompozytor, znany głównie jako lider The Police. W 1999 roku artysta kupił i wyremontował posiadłość Il Palagio w toskańskiej miejscowości Figline Valdarno i założył tam winnicę. Od 2007 roku wina Stinga zachwycają, podobnie jak jego muzyka.
Dzień przed koncertem artysty w Gdańsku odbyła się degustacja win w sopockiej restauracji L’Entre Villes. Wykwintne smaki pięciu trunków uzupełniały luksusowe potrawy serwowane przez szefa kuchni, Sławomira Hahna.
Wina w różnorodnych kompozycjach
Toskańskie wina od Stinga zostały zaserwowane zebranym gościom w następujących kompozycjach:
– musujące wino „Message in the bottle”, z trzech szczepów: vermentino, sauvignon blanc i chardonnay w towarzystwie amuse bouche – ciastka Emilgrana – polskiego odpowiednika włoskiego Parmezanu, podanego z gruszką.
– białe wino „Baci sulla Bocca” ze szczepu vermentino. Orzeźwiający trunek, o wyrazistym aromacie brzoskwiń i białych kwiatów podano z przystawką w postaci ceviche z sandacza, marynowanego w soku z cytryny, podanego z żelem z rokitnika, cebulą perłową i marynowanym chilli.
– różowe wino „New day rosato” ze szczepu Sangiovese o kwiatowym i słodko-cytrusowym zapachu, lekko orzeźwiające zaserwowano z kolejną przystawką: wędzoną kaczką, z truskawkowym żelem, musem z pistacji, owiniętym w pierożek z kalarepy i kwiatem begonii.
– czerwone wytrawne wino „When we dance” powstałe z trzech toskańskich szczepów: Sangiovese, Canaiolo i Colorino, podano wraz z daniem głównym: górką cielęcą wraz z pierogiem faszerowanym grzybami, minimarchewkami, selerem naciowym i musem z pomidora.
– czerwone wino „Sister Moon”, stworzone z Sangiovese z dodatkiem Cabernet Sauvignon, dojrzewające 14 miesięcy w beczkach i 6 miesięcy w butelce. Bardzo pełny w smaku trunek, z długim finiszem i lekko czekoladowym niuansem został podany w towarzystwie kolejnego dania głównego, czyli żeberka z dzika z kluską z chleba żytniego, puree z pieczonego selera i sosem demi glace z porto.
Natomiast na deser zaserwowano tartoletkę jabłkową z lodami z maślanki i miętowym żelem.
Za kompozycję win odpowiadał Jakub Ciesielski. Degustacjom towarzyszyły rozmowy o smakach, również tych muzycznych.
Patronem medialnym tego wydarzenia był Express Biznesu.