Partnerzy

Wyszukiwarka

Lifestyle
Kulinarne połączenie różnorodności z naturą

Restauracja słynie ze steków i burgerów, ale też stanowi jedność z naturą dzięki polowi golfowemu, który stanowi nieodłączny element Sierra Steak House. Szefowa Kuchni tego miejsca, Anastasiia Ignatiuk, wskazuje, dlaczego ta restauracja jest wyjątkowym punktem na gastronomicznej mapie Pomorza.

Redakcja
2024-10-21
5 minut czytania

Restauracja słynie ze steków i burgerów, ale też stanowi jedność z naturą dzięki polowi golfowemu, który stanowi nieodłączny element Sierra Steak House. Szefowa Kuchni tego miejsca, Anastasiia Ignatiuk, wskazuje, dlaczego ta restauracja jest wyjątkowym punktem na gastronomicznej mapie Pomorza.

Jak się narodziła u Pani pasja do gotowania?

Na początek warto zaznaczyć, że urodziłam się w pięknym mieście w Ukrainie, jakim jest Odessa. Ona charakteryzuje się różnorodnością kulturową, która widoczna jest też w gastronomii. Od kiedy pamiętam, w mojej rodzinie krążyło zamiłowanie do dobrego jedzenia, choć nikt poza mną nie próbował sił w profesjonalnym gotowaniu. W domu rodzinnym nauczyłam się zwracać uwagę na jakość produktów, co jest niezwykle ważne przy komponowaniu dań. Ponadto często w rodzinie prześcigano się, czyj przepis na daną potrawę był lepszy. Już od najmłodszych lat jakość jedzenia stanowiła ważną wartość w moim życiu, co przerodziło się w pasję do gotowania. Dlatego po przyjeździe do Polski, kiedy wybuchła wojna w Ukrainie, postanowiłam szukać pracy w gastronomii.

Jak wyglądała Pani droga kulinarna, która zaprowadziła do stanowiska Szefa Kuchni w Restauracji Sierra Steak House?

Od razu trafiłam do restauracji Sierra Steak House, ale najpierw przyjęto mnie na kelnerkę. Wówczas największą przeszkodą była bariera językowa, ponieważ nigdy wcześniej nie byłam w Polsce. Posługiwałam się jedynie ukraińskim, angielskim oraz rosyjskim. Do tego musiałam odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Mimo tego wiedziałam, że chcę od razu pracować w restauracji. Dlatego trafiłam do Sierra Steak House, ale jako kelnerka. W międzyczasie przyswajałam sobie język polski, co pomagało w komunikacji z innymi. Potem awansowałem na kuchnię i pracowałam jako pomoc dla kucharzy. Wtedy poznawałam już techniki gotowania, mogłam liczyć na wsparcie pracującej ekipy, co było budujące. Uczyłam się wielu cennych rzeczy od wszystkich kucharzy. Jako cały zespół ciężko i starannie pracowaliśmy każdego dnia, ale z wielką pasją do gotowania. Sukcesywnie notowałam duży progres w kwestiach kulinarnych, ale przede wszystkim też w językowych, dzięki uprzejmości innych kucharzy. Mój wysiłek i starania nie przeszły niezauważone, dlatego Pan Prezes Lech Grzybowski postanowił, że będę nowym Szefem Kuchni.

W jakich daniach specjalizuje się restauracja?

Restauracja specjalizuje się w burgerach i grillowanych stekach. Nasi goście mają do wyboru kilka rodzajów wołowiny oraz stopni wysmażenia. Choć znajdą w naszym menu też m.in.: sałatkę z łososiem, czy sałatkę cezar z kurczakiem lub krewetkami. Warto dodać, że nasza karta dań stanowi podróż po różnych częściach świata, ponieważ można w niej znaleźć potrawy z kuchni włoskiej, francuskiej, amerykańskiej i polskiej. Obrano kierunek takiej różnorodności smaków, ponieważ ze względu na bliskie sąsiedztwo pola golfowego przychodzi do nas wiele gości z zagranicy, którzy próbują sił w golfie, ale oczywiście nie brakuje również polskich smakoszy. Ponadto co jakiś czas wprowadzamy do karty nowe danie lub rotujemy potrawami. Warto również zaznaczyć, że w restauracji Sierra Steak House jest możliwość organizowania większych uroczystości oraz imprez, nawet do 150 osób. Wówczas można dobrać dowolne dania, nie ograniczając się do naszego menu.

Co jest najważniejsze przy odpowiednim przygotowaniu steków oraz burgerów, z których słynie restauracja?

Absolutną podstawą są dwa czynniki: najwyżej jakości produkt oraz dobry zespół kucharzy. Jeśli nie ma odpowiedniego mięsa, to nie pomogą najlepsi kucharze. Jeśli odwrócimy sytuację, to będzie podobnie. Ponadto ważne jest to, żeby kucharz lubił tę pracę, ponieważ pasja do gotowania jest kluczem do tworzenia znakomitych dań. Gotując, oddajemy część swojej duszy, ale finalnie najważniejsze jest zadowolenie naszych gości.

W czym odnajduje Pani inspiracje do tworzenia nowych dań?

Dla mnie ważną inspiracją są nasi goście oraz ich oczekiwania. Do tego chciałabym wspomnieć o bliskości natury dzięki polu golfowym, który jest przy restauracji. Ona również jest dla mnie ważna i pomaga w wymyślaniu nowych dań.

Co oprócz samych dań powoduje, że Sierra Steak House jest wyjątkowym miejsce na gastronomicznej mapie Pomorza?

Przede wszystkim ludzie, którzy tworzą to miejsce. Bez nich ta restauracja nie byłaby wyjątkowa i nie chciałoby się z ochotą codziennie do niej wracać, do pracy. Ponadto fantastyczna jest lokalizacja tego miejsca oraz pole golfowe wraz z otaczającą go naturą, co dodaje niezwykłego uroku. Do tego restauracja postanowiła zbudowa

domek dla łabędzi, który stanowi dodatek do całości. Samo wnętrze tego miejsca i każdy element dekoracji, w tym m.in.: specjalnie wykonane rzeźby, zapiera dech w piersiach. Chciałabym również wspomnieć o przeszklonym tarasie otoczonym polem golfowym, który osłania gości od wiatru, ale też pozwala podziwiać niesamowite widoki. Restauracja nie jest zwykłym biznesem, to dusza, serce oraz ludzie.

Co jest najważniejsze w pracy Szefa Kuchni takich miejsc jak Sierra Steak House?

Trzeba szybko podejmować decyzje oraz brać odpowiedzialność za pracę całej kuchni. Ponadto Szef Kuchni jest odpowiedzialny za zespół. Każdy z pracowników stanowi pewny element układanki, którą Szef Kuchni musi odpowiednio ułożyć. Niezbędna jest też świadomość mocnych, ale też słabszych stron każdego ze współpracowników. Wszyscy są różni, dlatego moim zadaniem jest rozwijanie ich talentu, a przy tym, żeby razem tworzyli spójną całość.

Rozmawiał: Przemysław Schenk

Reklama na portalu expressbiznesu.plReklama na portalu expressbiznesu.pl