Partnerzy

Wyszukiwarka

Biznes
Trójmiasto w kulinarnej elicie

Drugi raz z rzędu trójmiejskie restauracje zostały uwzględnione przez Przewodnik Michelin Polska, uważany za największe wyróżnienie w tej branży.

Redakcja
2025-06-10
3 minuty czytania

Drugi raz z rzędu trójmiejskie restauracje zostały uwzględnione przez Przewodnik Michelin Polska, uważany za największe wyróżnienie w tej branży.

Należy przypomnieć, że Trójmiasto z przytupem zadebiutowało w postaci 13 rekomendacji Michelin oraz 4 wyróżnień Bib Gourmand. Restauracja Eliksir jako pierwsza w Polsce zdobyła Zieloną Gwiazdkę Michelin za stosowanie zrównoważonych praktyk i ekologiczne podejście do kuchni.

– Jesteśmy ogromnie szczęśliwi, że droga, którą konsekwentnie podążamy ponownie została doceniona! To wyróżnienie nie tylko za smak, ale też za zrównoważone podejście, a więc za to jakich produktów używamy, jak gotujemy i co zostawiamy po sobie – nie tylko na talerzu – skomentowała restauracja Eliksir w mediach społecznościowych.

Natomiast zwieńczeniem tego debiutu była pierwsza gwiazdka Michelin w tej części Polski, a otrzymała ją restauracja Arco by Paco Perez Gdańsku.

Dwie nowe z wyróżnieniem

Dobrą informacją jest to, że wszystkie restauracje z zeszłego roku utrzymały wówczas utrzymane wyróżnienia. Natomiast do grona rekomendacji Przewodnika Michelin dołączyły gdańska Sztuczka i sopocki Petit Paris.

Do tego dwie restauracje znajdujące się w pobliżu Trójmiasta zdobyły rekomendacje. Były to Solmarina z Wiślinki oraz Luneta & Lorneta Bistro znajdujące się w Ciekocinku. 

Wyróżnione restauracje

Gwiazdka Przewodnika Michelin Polska

Arco by Paco Pérez – Gdańsk

Wyróżnienia Bib Gourmand w Trójmieście (menu dobrej jakości i w rozsądnej cenie):

1911 Restaurant – Sopot

Vinissimo – Sopot

Hewelke – Gdańsk

Treinta y Très – Gdańsk

Rekomendacje Przewodnika Michelin w Trójmieście

Eliksir – Gdańsk

L’Entre Villes – Sopot

Petit Paris – Sopot

Fino – Gdańsk

Ritz – Gdańsk

Sztuczka – Gdańsk

True – Gdańsk

Tygle – Gdańsk

Butchery & Wine – Gdynia

Oberża 86 – Gdynia

Café Xander – Sopot

Mercato – Gdańsk

Niesztuka – Gdańsk

Piwna47 – Gdańsk

Fisherman – Sopot

Kulinarna wyrocznia z bogatą historią

Przewodnik Michelin funkcjonuje od 1900 roku. Specjalnie wyznaczani inspektorzy stosują te same kryteria dotyczące wyboru miejsc, które mają znaleźć się w przewodniku. Są nimi: harmonia smaków, osobowość szefa kuchni wyrażona w jego daniach, jakość składników, opanowanie techniki kulinarnej, czy widoczna spójność menu.

Jedną gwiazdkę Michelina przyznaje się restauracjom uznawanym za „godne uwagi i bardzo dobre”. Dwie gwiazdki wędrują do miejsc, które „warto odwiedzić ze względu na jakość obsługi oraz jedzenia”. Natomiast największym wyróżnieniem są trzy gwiazdki Michelina, którymi cieszą się restauracje wyróżniającymi się jakością jedzenia na najwyższym poziomie. Przyznawane są też inne wyróżnienia, które można otrzymać m.in.: za obsługę, wystrój, czy dobry stosunek jakości do ceny, czyli Bib Gourmand.

Przemysław Schenk

fot.ARCO by Paco Perez i Eliksir FB

Reklama na portalu expressbiznesu.plReklama na portalu expressbiznesu.pl