Ostatnie dni kwietnia minęły w Hotelu Primavera Jastrzębia Góra pod znakiem kulinariów. W dwudniowym konkursie gastronomicznym wzięli udział zarówno profesjonalni, jak i początkujący kucharze. Pierwszego dnia zmierzyło się ze sobą 12 cenionych i doświadczonych szefów kuchni z całej Polski. Konkurs przebiegł pod nazwą XV Pomorskie Potyczki Kulinarne, a za jego temat przewodni obrano w tym […]
Redakcja
2018-05-16
2 minuty czytania
Ostatnie dni kwietnia minęły w Hotelu Primavera Jastrzębia Góra pod znakiem kulinariów. W dwudniowym konkursie gastronomicznym wzięli udział zarówno profesjonalni, jak i początkujący kucharze.
Pierwszego dnia zmierzyło się ze sobą 12 cenionych i doświadczonych szefów kuchni z całej Polski. Konkurs przebiegł pod nazwą XV Pomorskie Potyczki Kulinarne, a za jego temat przewodni obrano w tym roku dzikie ptactwo. Nad organizacją kucharskich zmagań czuwał Szef Kuchni Primavera, Dariusz Gwiazda.
Niemal całodniową rywalizację zwieńczyła uroczysta Gala Finałowa, podczas której ogłoszono zwycięzcę konkursu. Został nim Tomasz Sowiński z Restauracji Pasja z Gorzowa Wielkopolskiego.
Następny dzień należał do młodych adeptów sztuki kulinarnej. W zorganizowanym przez Hotel Primavera w Jastrzębiej Górze I Turnieju Kulinarnym Prima Zdrowie wzięli udział uczniowie szkół gastronomicznych z Pomorza. Ich zadaniem było przyrządzenie potrawy z wykorzystaniem żurawiny z Kaszub, a to wszystko pod czujnym okiem przewodniczącego jury Pascala Brodnickiego. Bezkonkurencyjnym daniem okazała się polędwica zapiekana pod masłem żurawinowym, którą przygotowali Aleksander Korpas i Sandra Jakubowska z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie.
Uczestników obu konkursów oceniał siedmioosobowy zespół jurorski wskładzie: Wiesław Kartasiński (Radisson Blue Szczecin), Andrzej Jakomulski (Spa Leda Kołobrzeg), Wiesław Bober (Fabryka Wełny Pabianice), Tomasz Szymański (Iglotex), Adam Kotomski (Narvil), Dariusz Gwiazda (Primavera Jastrzębia Góra) oraz Pascal Brodnicki.