Magia pomorskich wędrówek
Szczególnie dobrym powodem, aby nie przegapić Pomorza podczas wakacyjnych wędrówek, jest jego znana od pokoleń otwartość na świat i panująca tutaj tolerancja.
Dzisiaj, idąc wzdłuż zakątków i alejek Starego Miasta w Gdańsku, kusi zapach różnorakich potraw z małych i dużych restauracji znajdujących się niemal przy każdej ulicy. Trójmiasto jest jednym z tych miejsc, które doskonale łączą różne kulinarne i kulturowe tradycje Europy i świata. Można tu spróbować, znakomitej wołowiny w malowniczych restauracjach Gdyni i Sopotu podawanej na różne sposoby, zjeść pikantny węgierski gulasz, oraz popróbować egzotycznych, azjatyckich potraw. Wszystko to w otoczeniu malowniczych gdańskich kamieniczek rodem ze średniowiecznych opowieści, obok których kołyszą się żagle w pobliskiej marinie…
Niegdyś duma cesarskich Niemiec, dziś Gdańsk może być kulturalną stolicą Polski. Miasto szczyci się licznymi muzeami sztuki, szekspirowskim teatrem, Rozwijającą się sceną kulinarną i charakterystyczną dla tego miasta architekturą.
Założone w XVII wieku przez Jakuba Wejherta miasto zostało zbudowane na lesistym terenie w pobliżu Morza Bałtyckiego. Wśród malowniczych, zalesionych wzgórz rozciąga się przepiękna Kalwaria Wejherowska. Miejsce otoczone czcią i sympatią turystów. Przemierzając ulice Wejherowa nie zapominajmy zatrzymać się na chwilę, by rozkoszować wspaniałym krajobrazem, który potomkowie założyciela miasta nazywali domem.
Rozpocznijmy dzień w Szwajcarii Kaszubskiej, korzystając z uroków pojezierza o tej samej nazwie. W Kościerzynie można wypić jedną z najlepszych kaw w regionie i zakosztować uroków wspaniałej przyrody.
Jeśli zechcemy czegoś bardziej ekskluzywnego, możemy wrócić do Trójmiasta, bądź udać się do innych pełnych uroku miast regionu, wśród których zdecydowanie dominują Łeba, Ustka i Słupsk, by spróbować rosyjskiego śniadania, natomiast w obiadowym menu znajdziemy zarówno tradycyjne, jak i nowatorskie dania, takie jak rosyjskie bliny (naleśniki z tuszem kałamarnicy) i smażone francuskie paszteciki ziemniaczane podawane z tatarem z łososia, wędzonym halibutem i sosem chrzanowym).
Pomorze jest tak bardzo popularne, więc dla własnego komfortu należy zarezerwować miejsce przynajmniej parę dni wcześniej.
Tekst i zdjęcia Grzegorz Adamczewski