Restauracje „Chleb i Wino” stały się synonimem doskonałej kuchni oraz wyjątkowej atmosfery w Toruniu i Gdańsku. Teraz o tym będą mogli przekonać się klienci w kolejnej lokalizacji.
Restauracje „Chleb i Wino” stały się synonimem doskonałej kuchni oraz wyjątkowej atmosfery w Toruniu i Gdańsku. Teraz o tym będą mogli przekonać się klienci w kolejnej lokalizacji.
Restauracje „Chleb i Wino” stały się synonimem doskonałej kuchni oraz wyjątkowej atmosfery w Toruniu i Gdańsku. Teraz o tym będą mogli przekonać się goście w kolejnej lokalizacji.
Historia marki rozpoczęła się w Toruniu, gdzie pierwsza restauracja rodziny Wójcik z miejsca zdobyła serca mieszkańców i turystów.
– Mieliśmy mnóstwo przyjezdnych z różnych miejsc w Polsce, w tym z Trójmiasta. Przyjeżdżali specjalnie z Gdańska czy Sopotu, aby odwiedzić nasze miejsce. Często słyszeliśmy pytanie: Kiedy otworzycie się w Gdańsku? – wspomina Dariusz Wójcik, współwłaściciel restauracji.
Odpowiedź na te pytania przyszła w 2017 roku, kiedy otwarto pierwszą restaurację „Chleb i Wino” w Gdańsku, przy ul. Stągiewnej. Niedługo później dołączyła do niej restauracja przy ul. Chmielnej oraz „Statek River Cruise Chleb i Wino na Wodzie”, oferujący wyjątkowe kulinarne przeżycia na Motławie.
Najnowszym sukcesem jest otwarcie 7 sierpnia 2024 roku restauracji „Chleb i Wino na Wyspie”. Elegancki wystrój inspirowany światowymi standardami oraz niepowtarzalna atmosfera sprawiają, że to miejsce szybko stało się ważnym punktem na gastronomicznej mapie Gdańska.
Nowa restauracja zachwyca starannością w każdym szczególe. Designerskie wnętrze z fontanną w centrum oraz grą kolorowych świateł przyciąga uwagę od pierwszego spojrzenia. Nic dziwnego, że od dnia otwarcia restauracja przyciąga tłumy. Całość projektu, włącznie z najdrobniejszymi detalami, zaprojektowała Marianna Wójcik – współwłaścicielka restauracji. Choć z wykształcenia nie jest projektantką, jej pasja i wyczucie stylu sprawiają, że każde wnętrze „Chleba i Wina” staje się unikatowe.
– Każdy szczegół ma dla mnie ogromne znaczenie. Uwielbiam szukać inspiracji, rysować, projektować. Mogę pracować do rana, jeśli wiem, że coś trzeba skończyć – mówi Marianna Wójcik.
Nawet najpiękniejsza restauracja nie zyskałaby uznania, gdyby nie wysoka jakość kuchni. „Chleb i Wino” dba o każdy aspekt kulinarnej strony działalności.
– Codziennie przyjeżdżają do nas świeże produkty, co jest fundamentem naszej kuchni. Każdego ranka pieczemy własny chleb, który zdobył ogromną popularność. Ciągle się szkolimy, poszukujemy nowości, testujemy nowe smaki. Praca w gastronomii to wyzwanie, ale to nasi goście tworzą klimat. Dzięki nim jesteśmy tutaj i stale się rozwijamy – mówi Damian Nowakowski, współwłaściciel restauracji.
Doskonałym dopełnieniem kulinarnych specjalności restauracji jest starannie dobrana i wyselekcjonowana karta win, która zadowala najbardziej wymagających miłośników tego wspaniałego trunku.
Restauracje „Chleb i Wino” są znane przede wszystkim z przyjaznej atmosfery. Każdy gość ma czuć się tu dobrze, niezależnie od tego, czy jest gdańszczaninem, turystą, czy przyjechał załatwiać interesy. To miejsce przyjazne każdemu, które bazuje na tworzeniu rodzinnych relacji z gośćmi, przez co często to określane jest jako „Chleb i Wino Family”.