Wśród wielu dylematów towarzyszących przy planowaniu celebracji sylwestrowej jest dobór odpowiedniego szampana do noworocznego toastu. Wbrew pozorom wybór może nie okazać się łatwy.
Wśród wielu dylematów towarzyszących przy planowaniu celebracji sylwestrowej jest dobór odpowiedniego szampana do noworocznego toastu. Wbrew pozorom wybór może nie okazać się łatwy.
Wśród wielu dylematów towarzyszących przy planowaniu celebracji sylwestrowej jest dobór odpowiedniego szampana do noworocznego toastu. Wbrew pozorom wybór może nie okazać się łatwy.
Szampan jest nieodłącznym elementem każdej imprezy sylwestrowej i dodaje jej blasku. Jego odpowiedni wybór na tę okazję zależy od kilku istotnych czynników. Wśród nich znajduje się m.in.: budżet, upodobania smakowe gości, czy miejsce imprezy. Ważne jest również, aby dostosować rodzaj szampana do menu sylwestrowego. Wytrawne propozycje doskonale komponują się z przekąskami na bazie owoców morza, wędlin czy serów. Z kolei słodsze napoje pasuje do deserów i ciast. Natomiast prosecco jest idealnym dodatkiem do lekkich sałatek, makaronów czy pizzy.
Dlatego postanowiliśmy zapytać kilku przedstawicieli branży winiarskiej o wskazanie propozycji szampana, który dodałby blasku każdej imprezie sylwestrowej.
– Z okazji zbliżającej się nocy sylwestrowej Magia Wina poleca niezwykłe wina od Stinga, które łączą się z magią jego romantycznych piosenek, tworząc idealną atmosferę na święta i sylwestrową noc. Roxanne Bianco 2021, z tropikalnymi nutami ananasa oraz cytrusów, doskonale współgra z lekkimi daniami i chwilami relaksu. Ekologiczne When We Dance, harmonijne Chianti, to idealny dodatek do antipasto i wspomnień przy muzyce. Wyjątkowe La Duchessa Chianti Riserva, stworzone na 70 urodziny Stinga, zachwyca głębią smaku i elegancją – idealne dla koneserów wina i pięknych chwil – mówi Michał Peszek, CEO Magia Wina.
– Przyjęło się że stary rok należy pożegnać z hukiem, a nowy powitać z przepychem. Wina musujące, zwłaszcza takie jak Champagne, Corpinat, czy Franciacorta, kojarzone są z luksusem, a każde z nich uświetni Sylwestra. Wina, które proponujemy, to pozycje mające uświetnić tą okazję, czyli Deutz brut classic –krystalicznie czysty Champagne, o orzeźwiających, cytrusowych nutach; Gramona Imperial brut – Corpinat, czyli wino musujące z Cataloni, robione w głównej mierze ze szczepów endemicznych. Aromaty jabłek, kwiatu i kopru włoskiego, wraz z drobnym bąblem, pozwolą zachować sylwestra długo w pamięci. Dobrą opcją jest też Il Mosnel rose – Franciacorta, czyli wino z Lombardii (Włochy) – tutaj w wersji różowej zachwyca aromatami malin i truskawek. Nuta cytrusów i perliste musowanie doda przepychu całemu wieczorowi – Piotr Irzyk, wine bar manager, Mielżyński Gdańsk – Wine Bar & Sklep z winem.
– Na Sylwestra z pewnością nie powinno zabraknąć dobrego szampana. To właśnie nim celebruje się wyjątkowe chwile. Nie bójmy się sięgnąć po szampana, ale takiego, który będzie dobrany do naszych preferencji i gustu. Zwróćmy uwagę na jego wytrawność. Jeśli nie lubimy mocno wytrawnych win, nie sięgajmy po wytrawnego szampana, bo nie będzie nam smakować. W takim przypadku wybierzmy szampana mniej wytrawnego. Najlepiej poradźmy się specjalistów, którzy pomogą dobrać szampana tak, żeby dał nam sporo radości dzięki swoim fantastycznym bąbelkom. Dlatego celebrujmy nadchodzący Nowy Rok szampanem – doradza Grzegorz Billot, manager salonu Wine Taste by Kamecki.
– Wino musujące zawsze było dość popularnym napojem w Europie i na całym świecie, ale w ostatnich latach obserwujemy niespotykany wzrost konsumpcji, czego dowodem może być noc sylwestrowa. W 2025 i kolejnych latach można się spodziewać, że Franciacorta sama w sobie stanie się trendem winiarskim. Stosunkowo nietknięta przez główny nurt, nazwa wciąż wywołuje poczucie intrygi i tajemniczości, którym dociekliwym miłośnikom wina nie można się oprzeć. Do tego dochodzi fakt, że Franciacorta to miejsce na poważne, wytrawne wina, wytwarzane przy minimalnej ingerencji. Jeśli region jest dla kogoś nowy lub po prostu chce poznać wysokiej jakości wina Franciacorta, nasza selekcja to doskonały sposób na rozpoczęcie nowego roku i to najlepiej z przytupem – mówi Krzysztof Sprung, CityWine.
Przemysław Schenk